De druk op de Russische economie is de afgelopen drie jaar gestaag toegenomen. Het kan allemaal nog erger worden voor de regering van president Vladimir Poetin, als de oorlog in Oekraïne stopt, meldt het Center of European Policy Action (CEPA) deze week in een analyse.

De denktank uit Washington stelt dat de economische vooruitzichten voor de Russische economie er niet beter op worden, als de oorlog in Oekraïne tot een eind komt. Dat komt gedeeltelijk doordat Rusland “verslaafd” is geraakt aan de hoge uitgaven voor defensie om de economie draaiend te houden.

Daarnaast spelen er ook andere economische problemen mee, die niet zomaar opgelost zijn als het vechten stopt. “Zelfs zonder het voortduren van de strijd zouden de uitgaven voor defensie hoog moeten blijven”, stelt onderzoeker Alexander Kolyandr van CEPA.

Uit recente ramingen voor het overheidsbudget van Rusland blijkt dat het land van plan is 13.500 miljard roebel (ongeveer 13,5 miljard euro) uit te geven aan defensie in 2025. Dat is meer dan de 10.800 miljard roebel aan militaire uitgaven van 2024.

Economen stellen dan ook dat deze uitgaven de belangrijkste aanjager zijn voor de groei van de Russische economie. Afgelopen jaar leidde dat tot een economische groei van meer dan 3 procent.

Indicatoren voor de toekomst van de Russische economie zien er minder rooskleurig uit

De Russische arbeidsmarkt kampt met een gigantisch tekort aan werknemers. Dat is gedeeltelijk te wijten aan het grote aantal Russen dat het land verliet, kort nadat het de oorlog in Oekraïne startte. In 2023 kwam het land zo'n 5 miljoen werknemers te kort, schatte het Russische Instituut voor Economie van de Academie van Wetenschappen.

"De problemen op de arbeidsmarkt zullen blijven bestaan. Een combinatie van vergrijzing van de bevolking, een braindrain en de sterke vraag naar arbeidskrachten vanuit de defensie-industrie en het leger, zorgen voor krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het Kremlin gedwongen om te kiezen tussen het aantrekken van buitenlandse werknemers met het risico op sociale onvrede en een constant tekort aan arbeidskrachten", aldus analist Kolyandr.

Een gevolg van het vertrekken van hogere opgeleide werknemers is dat Rusland ook achter loopt op het gebied van technologie. Volgens de economen van CEPA kan dit op zijn beurt ook weer negatieve impact hebben op de groei van Rusland op de lange termijn.

"Rusland blijft technologisch achterlopen en afhankelijk van het importeren van hightech producten", legt Kolyandr uit. "De begroting voor 2025, waarin nog meer gekort wordt op wetenschap, opleidingen en gezondheid in ruil voor een groter budget voor defensie, toont de aard van dit probleem."

Rusland staat ook nog steeds onder druk van westerse sancties. Die beperken de toegang tot financiële middelen en drukken de omzetten van de belangrijkste exportproducten zoals olie en gas.

"Het is niet correct om te stellen dat de sancties niet werken. Ze hebben de Russische agressie niet voorkomen en hebben de politieke koers in het land niet veranderd, maar ze hebben wel geholpen om de groei van het land te beperken en hebben mogelijk de basis gelegd voor een herhaling van een Soviet-achtige crisis, zoals die in de jaren 1980 optradt", aldus Kolyandr.

LEES OOK: Rusland probeert olie te exporteren met schepen die niet onder de westerse sancties vallen, om economie draaiend te houden